Jó, ígérem igyekszem nem túl kémiásra venni a témát:)
Szóval, hogy felvegyük valahol a történet fonalát, kinn jártunk a Teszkóban. Nyár, csajest, alkohol. Csak úgy szolidan kitaláltuk, hogy vodkanarancs lesz a program. Környezettudatosan kiválasztottuk a visszaválthatós Fantát, majd elmentünk egy másik sorba, hiszen még nem végeztünk ugye: ) Először sikerült kikapni a Royalt, de mivel hipermarketben vagyunk, nagy ám a választék. Pont egy polccal alatta sűrűn kacsintgatott a tescos vodka. Meg még pár finomság. Árban azért volt egy kis különbség, a márkanéven kívül a különbség egyértelműen az összetevőkből adódhat. Elkezdtünk kutakodni. Lényeg a lényeg, olcsó vodka - finomszesz, drágább vodka - gabonaszesz. És akkor nézzük is mi fán teremnek! : )
"Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz." Ő a finomszesz... jól hangzik. A finomszesz-gyártáshoz négy alapvető összetevő szükséges: keményítőtartalmúak (burgonya, rozs, rizs, zab, kukorica, burgonyatörköly, cukortartalmúak, inulintartalmúak és cellulóztartalmúak. És hogy ehhez még miket képesek adni, az csak a fantáziánkon múlik. Aromák, színezékek, nyamm-nyamm. Kutakodásom során például kiderült, hogy az E 150 hozza a gyönyörű, klasszikus barackpálinka színt, az E 102, E 123, E 124, E 132, E 151 hozza a gyönyörű, klasszikus Aranyhajó Rum színt. Itt linkelnék egy fantasztikus cikket, amelyről nem is mondanék elöljáróban semmit, tessék elolvasni, hasznos...
http://index.hu/bulvar/kommers/
Tényleg minden mondat tanulságos vagy vicces, köszönjük a bátor résztvevőknek ezúton is.
És akkor nézzük a gabonaszeszt. Úgy tűnik, kicsit nehéz fába vágtam a fejszém, erről a nemes szeszről csak elvétve esik szó. Nem szeretnék valótlant állítani, de azt hiszem a gabonaszesz a finomszesz kistestvére, viszont a jobb minőségű, felsőbb árkategóriás italokban szerves összetevő. Gabonaszeszből csinálnak ugye vodkát, pálinkát, whiskeyt. És akkor azért következzen néhány információ, amit nagynehezen, de ugyanekkora lelkesedéssel sikerült összegyűjteni.
- A whiskeyről azt írják, hogy gabonaszesz fahordóban érlelve, szóval kezdem érteni, hogy miért nem toplistás nálam. : )
- A gin semleges gabonaszesz (amely a 17. századi Hollandiából származik, állítólag), amit borókabogyóval és sok más fűszerrel ízesítenek.
- A portóival szemben, amelynek erjedését kizárólag borpárlattal állítják meg a Douro völgyében és torkolatánál, a szerednyei erősítettekhez gabonaszeszt adnak.
- Ahhoz, hogy egy gabonaszeszt “gabonapárlatnak” lehessen nevezni, erjesztett gabonacefréből kell készíteni, és a lepárlását úgy kell végezni, hogy a desztillátum alkoholtartalma 95% (V/V)-nál kisebb legyen, és rendelkezzen az alapanyag jellemző érzékszervi tulajdonságaival.
Így kívánok mindenkinek kellemes hétvégét, és talán ezen a hétvégén kivételesen ki lehetne hagyni a kommerszköröket, hiszen következő hétvégén úgysem emlékszünk ebből semmire, és nem ihat az ember mindig mojitot (már aki, persze, elnézést:)).