Finomszesz vs. gabonaszesz

 2009.07.17. 16:12

Jó, ígérem igyekszem nem túl kémiásra venni a témát:)

Szóval, hogy felvegyük valahol a történet fonalát, kinn jártunk a Teszkóban. Nyár, csajest, alkohol. Csak úgy szolidan kitaláltuk, hogy vodkanarancs lesz a program. Környezettudatosan kiválasztottuk a visszaválthatós Fantát, majd elmentünk egy másik sorba, hiszen még nem végeztünk ugye: ) Először sikerült kikapni a Royalt, de mivel hipermarketben vagyunk, nagy ám a választék. Pont egy polccal alatta sűrűn kacsintgatott a tescos vodka. Meg még pár finomság. Árban azért volt egy kis különbség, a márkanéven kívül a különbség egyértelműen az összetevőkből adódhat. Elkezdtünk kutakodni. Lényeg a lényeg, olcsó vodka - finomszesz, drágább vodka - gabonaszesz. És akkor nézzük is mi fán teremnek! : )

"Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz." Ő a finomszesz... jól hangzik. A finomszesz-gyártáshoz négy alapvető összetevő szükséges: keményítőtartalmúak (burgonya, rozs, rizs, zab, kukorica, burgonyatörköly, cukortartalmúak, inulintartalmúak és cellulóztartalmúak. És hogy ehhez még miket képesek adni, az csak a fantáziánkon múlik. Aromák, színezékek, nyamm-nyamm. Kutakodásom során például kiderült, hogy az E 150 hozza a gyönyörű, klasszikus barackpálinka színt, az E 102, E 123, E 124, E 132, E 151 hozza a gyönyörű, klasszikus Aranyhajó Rum színt. Itt linkelnék egy fantasztikus cikket, amelyről nem is mondanék elöljáróban semmit, tessék elolvasni, hasznos...

http://index.hu/bulvar/kommers/ 

Tényleg minden mondat tanulságos vagy vicces, köszönjük a bátor résztvevőknek ezúton is.

És akkor nézzük a gabonaszeszt. Úgy tűnik, kicsit nehéz fába vágtam a fejszém, erről a nemes szeszről csak elvétve esik szó. Nem szeretnék valótlant állítani, de azt hiszem a gabonaszesz a finomszesz kistestvére, viszont a jobb minőségű, felsőbb árkategóriás italokban szerves összetevő. Gabonaszeszből csinálnak ugye vodkát, pálinkát, whiskeyt. És akkor azért következzen néhány információ, amit nagynehezen, de ugyanekkora lelkesedéssel sikerült összegyűjteni.

  • A whiskeyről azt írják, hogy gabonaszesz fahordóban érlelve, szóval kezdem érteni, hogy miért nem toplistás nálam. : )
  • A gin semleges gabonaszesz (amely a 17. századi Hollandiából származik, állítólag), amit borókabogyóval és sok más fűszerrel ízesítenek.
  • A portóival szemben, amelynek erjedését kizárólag borpárlattal állítják meg a Douro völgyében és torkolatánál, a szerednyei erősítettekhez gabonaszeszt adnak.
  • Ahhoz, hogy egy gabonaszeszt “gabonapárlatnak” lehessen nevezni, erjesztett gabonacefréből kell készíteni, és a lepárlását úgy kell végezni, hogy a desztillátum alkoholtartalma 95% (V/V)-nál kisebb legyen, és rendelkezzen az alapanyag jellemző érzékszervi tulajdonságaival.

Így kívánok mindenkinek kellemes hétvégét, és talán ezen a hétvégén kivételesen ki lehetne hagyni a kommerszköröket, hiszen következő hétvégén úgysem emlékszünk ebből semmire, és nem ihat az ember mindig mojitot (már aki, persze, elnézést:)).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torzkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr261251696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K...i 2009.07.20. 17:27:24

tyűha!
és mennyi tudás szedtem így magamra általad
...nice post btw ;)
süti beállítások módosítása